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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA Las Brujas. |
Fecha : |
12/07/2017 |
Actualizado : |
15/03/2021 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Nacionales |
Autor : |
SCARLATO, M.; GIMÉNEZ, G.; LENZI, A.; BORGES, A.; BENTANCUR, O.; DOGLIOTTI, S. |
Afiliación : |
MARIANA SCARLATO GARCIA, Universidad de la República (UdelaR)/ Facultad de Agronomía; GUSTAVO GIMÉNEZ FRANQUEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ALBERTO RICARDO LENZI CEDREZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ALEJANDRA BORGES, Universidad de la República (UdelaR)/ Facultad de Agronomía; OSCAR BENTANCUR, Universidad de la República (UdelaR)/ Facultad de Agronomía; SANTIAGO DOGLIOTTI, Universidad de la República (UdelaR)/ Facultad de Agronomía. |
Título : |
Análisis y jerarquización de factores determinantes de las brechas de rendimiento del cultivo de frutilla en el sur del Uruguay. [Analysis and Hierarchization of Factors Explaining Strawberry Cultivation Yield Gap in Southern Uruguay.] |
Fecha de publicación : |
2017 |
Fuente / Imprenta : |
Agrociencia Uruguay, v. 22(1): p. 43-57, 2017. |
ISSN : |
1510 0839 |
Idioma : |
Español |
Notas : |
Article history: Recibido: 2016-06-06; Aceptado: 2017-04-09 |
Contenido : |
RESUMEN.
El rendimiento promedio de los cultivos comerciales de frutilla en el sur del Uruguay es inferior al rendimiento alcanzable para las condiciones de producción, de acuerdo a los rendimientos experimentales y los mejores resultados en cultivos comerciales, lo cual determina la existencia de una brecha de rendimiento (BR). Por otro lado, existe una gran variabilidad entre productores. El objetivo del trabajo fue identificar, jerarquizar y analizar los factores ambientales y de manejo que explican las brechas de rendimiento en el cultivo de frutilla en el sur del Uruguay. Se evaluaron 76 cultivos en dos zafras de producción en una muestra de 13 predios representativos de la zona. Desarrollamos una metodología combinando los principios del Diagnóstico Agronómico Regional y en el Análisis de BR. Se evaluaron variables de crecimiento, desarrollo, manejo, rendimiento y ambiente. El análisis estadístico combinó análisis de senderos, boundary lines, clusters y árboles de regresión. El rendimiento comercial promedio fue 16,9 ± 12,1 y 24,9 ± 8,1 Mg.ha-1 y la BR promedio fue 65 y 46 % para las zafras 2012 y 2013, respectivamente. El crecimiento y desarrollo vegetativo del cultivo a inicio de la primavera, evaluado a través de la cobertura del suelo (CS), fue el determinante principal del rendimiento, afectado por la fecha de plantación, la fecha en que se alcanzó la densidad definitiva de plantas y la densidad del cultivo. Los rendimientos comerciales de los grupos de baja, media y alta CS a inicio de la primavera fueron 8,7 ± 6,1, 20,0 ± 8,1 y 28,9 ± 8,5 Mg.ha-1, respectivamente. La brecha de rendimiento relativo en los grupos de media y alta CS fue explicada principalmente por el pH del suelo, el balance de agua en el cultivo y la fertilización durante el cultivo. La BR fue explicada por variables de manejo que podrían mejorarse sin incrementar los costos de producción.
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
SUMMARY.
Average yield of commercial strawberry crops in southern Uruguay is below the attainable yield for production conditions, according to experimental results and the best yields of commercial crops, which determines the existence of a yield gap (YG). Furthermore, there is a wide variability between farmers. The aim of this study was to identify, hierarchize and analyze the environmental and management factors explaining yield gap in strawberry fields in southern Uruguay. We evaluated 76 strawberry crops in two production harvests in a sample of 13 farms representative of the area. We developed a method combining principles from Regional Agronomic Diagnosis and Yield Gap Analysis. We measured variables related to crop growth, development, management, yield, and environment. The statistical analysis combined path analysis, boundary lines, clusters, and regression trees. The average commercial yield was 16.9 ± 12.1 and 24.9 ± 8.1 Mg.ha-1 and the average YG was 65 and 46 % for the 2012 and 2013 harvests, respectively. Crop vegetative growth and development at early spring, measured as soil cover (SC), was the main variable explaining crop yield, affected by the date of planting, the date in which the final crop density was reached, and plant density. The commercial yields of groups with low, intermediate and high SC at early spring were of 8.7 ± 6.1, 20.0 ± 8.1 and 28.9 ± 8.5 Mg.ha-1, respectively. The relative YG for groups with intermediate and high SC was mainly explained by soil pH, crop water balance and fertilization management. Yield gaps were explained by management variables that can be improved without increasing production costs. MenosRESUMEN.
El rendimiento promedio de los cultivos comerciales de frutilla en el sur del Uruguay es inferior al rendimiento alcanzable para las condiciones de producción, de acuerdo a los rendimientos experimentales y los mejores resultados en cultivos comerciales, lo cual determina la existencia de una brecha de rendimiento (BR). Por otro lado, existe una gran variabilidad entre productores. El objetivo del trabajo fue identificar, jerarquizar y analizar los factores ambientales y de manejo que explican las brechas de rendimiento en el cultivo de frutilla en el sur del Uruguay. Se evaluaron 76 cultivos en dos zafras de producción en una muestra de 13 predios representativos de la zona. Desarrollamos una metodología combinando los principios del Diagnóstico Agronómico Regional y en el Análisis de BR. Se evaluaron variables de crecimiento, desarrollo, manejo, rendimiento y ambiente. El análisis estadístico combinó análisis de senderos, boundary lines, clusters y árboles de regresión. El rendimiento comercial promedio fue 16,9 ± 12,1 y 24,9 ± 8,1 Mg.ha-1 y la BR promedio fue 65 y 46 % para las zafras 2012 y 2013, respectivamente. El crecimiento y desarrollo vegetativo del cultivo a inicio de la primavera, evaluado a través de la cobertura del suelo (CS), fue el determinante principal del rendimiento, afectado por la fecha de plantación, la fecha en que se alcanzó la densidad definitiva de plantas y la densidad del cultivo. Los rendimientos comerciales de los grupos de baja, medi... Presentar Todo |
Palabras claves : |
BRECHAS DE RENDIMIENTO; CROP MANAGEMENT; DIAGNÓSTICO AGRONÓMICO REGIONAL; FRAGARIA x ANANASSA DUCH; REGIONAL AGRONOMIC DIAGNOSIS; YIELD GAP. |
Thesagro : |
FRAGARIA ANANASSA; FRUTILLA; MANEJO DEL CULTIVO. |
Asunto categoría : |
F01 Cultivo |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/7104/1/Agrociencia-2017-v.211-Scarlato-M.-et-al..pdf
http://www.fagro.edu.uy/agrociencia/index.php/directorio/article/view/1372/812
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Marc : |
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INIA Las Brujas. |
Fecha actual : |
29/05/2017 |
Actualizado : |
29/05/2017 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
B - 2 |
Autor : |
PUPPO, L.; GARCIA, C.; GIRONA, J.; GARCÍA-PETILLO, M. |
Afiliación : |
L. PUPPO, Grupo Disciplinario de Ingeniería Agrícola, Unidad de Hidrología, Departamento de Suelos y Aguas-Facultad de Agronomía, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay; CLAUDIO CESAR GARCIA GALLARRETA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; J. GIRONA, Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), Programa Uso Eficiente del Agua, Centre UdL-IRTA Parc de Gardeny, Edifici Fruitcentre, Lleida, Catalunya, España; MARIO GARCÍA-PETILLO, Grupo Disciplinario de Ingeniería Agrícola, Unidad de Hidrología, Departamento de Suelos y Aguas-Facultad de Agronomía, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay. |
Título : |
Determination of young olive-tree water consumption with drainage lysimeters. |
Fecha de publicación : |
2014 |
Fuente / Imprenta : |
Journal of Water Resource and Protection, 2014, v. 6, pp. 841-851. |
DOI : |
10.4236/jwarp.2014.69079 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
This article belongs to the Special Issue on Evapotranspiration.
Article history: Received 1 March 2014; revised 28 March 2014; accepted 21 April 2014. |
Contenido : |
ABSTRACT.
Information about olive-tree irrigation in sub-humid climates, as in Uruguay, is scarce. Water consumption of young olive trees, Arbequina variety, was measured for two years with six drainage lysimeters, protected from rain by an automatic rain-out shelter. Irrigation water volume and drainage of each lysimeter were measured daily and soil moisture was registered twice a week with neutron probe at four depths. Evapotranspiration (ETc) was calculated by volume balance. Data periods when available water descended below 50% or increased over 100% were eliminated, as those in which the stem water potential was below ?1.5 MPa. Water consumption values were averaged within 7- to 14-day periods, expressed in mm·d?1, and referred to a 2.5 × 5.5 m plantation framework without vegetation cover. There was a positive linear relation of the summer crop coefficient (Kc mid) with age, canopy cover percentage and canopy volume. Canopy cover percentage was the parameter which explained most of the variation of Kc mid, which ranged between 0.13 and 0.24, with 5% and 46% canopy cover, respectively. Full irrigation, associated to a good drainage resulted in a rapid growth of the young plants, bringing forward the start f full production period. This represents useful information for the adjustment of irrigation in olive-tree orchards, to accelerate growth with a rational and sustainable use of both water and
energy in Uruguay. |
Palabras claves : |
CROP COEFFICIENTS; EVAPOTRANSPIRATION; IRRIGATION REQUIREMENTS. |
Thesagro : |
BALANCE HIDRICO; EVAPOTRANSPIRACION; OLEA EUROPAEA L. |
Asunto categoría : |
-- |
URL : |
http://file.scirp.org/pdf/JWARP_2014062616310711.pdf
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Marc : |
LEADER 02343naa a2200253 a 4500 001 1057226 005 2017-05-29 008 2014 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.4236/jwarp.2014.69079$2DOI 100 1 $aPUPPO, L. 245 $aDetermination of young olive-tree water consumption with drainage lysimeters.$h[electronic resource] 260 $c2014 500 $aThis article belongs to the Special Issue on Evapotranspiration. Article history: Received 1 March 2014; revised 28 March 2014; accepted 21 April 2014. 520 $aABSTRACT. Information about olive-tree irrigation in sub-humid climates, as in Uruguay, is scarce. Water consumption of young olive trees, Arbequina variety, was measured for two years with six drainage lysimeters, protected from rain by an automatic rain-out shelter. Irrigation water volume and drainage of each lysimeter were measured daily and soil moisture was registered twice a week with neutron probe at four depths. Evapotranspiration (ETc) was calculated by volume balance. Data periods when available water descended below 50% or increased over 100% were eliminated, as those in which the stem water potential was below ?1.5 MPa. Water consumption values were averaged within 7- to 14-day periods, expressed in mm·d?1, and referred to a 2.5 × 5.5 m plantation framework without vegetation cover. There was a positive linear relation of the summer crop coefficient (Kc mid) with age, canopy cover percentage and canopy volume. Canopy cover percentage was the parameter which explained most of the variation of Kc mid, which ranged between 0.13 and 0.24, with 5% and 46% canopy cover, respectively. Full irrigation, associated to a good drainage resulted in a rapid growth of the young plants, bringing forward the start f full production period. This represents useful information for the adjustment of irrigation in olive-tree orchards, to accelerate growth with a rational and sustainable use of both water and energy in Uruguay. 650 $aBALANCE HIDRICO 650 $aEVAPOTRANSPIRACION 650 $aOLEA EUROPAEA L 653 $aCROP COEFFICIENTS 653 $aEVAPOTRANSPIRATION 653 $aIRRIGATION REQUIREMENTS 700 1 $aGARCIA, C. 700 1 $aGIRONA, J. 700 1 $aGARCÍA-PETILLO, M. 773 $tJournal of Water Resource and Protection, 2014$gv. 6, pp. 841-851.
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